Τα είδη γηπέδων στο τένις

Ένας σημαντικός παράγοντας στο τένις, ικανός να επηρεάσει ακόμη και την εξέλιξη ενός τουρνουά είναι το έδαφος του γηπέδου. Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, το τένις δεν παίζεται αποκλειστικά σε έναν τύπο γηπέδου, αλλά σε τρεις, οι οποίοι καθορίζονται από το έδαφός του. Έτσι, βλέπουμε αγώνες τένις να διεξάγονται σε σκληρό γήπεδο, σε χωμάτινο και σε γρασίδι.

Κάθε τύπος γηπέδου έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, αλλά και τους παίχτες που διαπρέπουν περισσότερο σε αυτό. Βλέπετε, η μορφολογία του εδάφους επηρεάζει το παιχνίδι (το έδαφος παίζει ρόλο στην ταχύτητα που αναπτύσσει το μπαλάκι του τένις) και οι επαγγελματίες παίχτες έχουν τις προτιμήσεις τους, ανάλογα με το στιλ παιχνιδιού τους. Για το λόγο αυτό, πρόκειται για έναν παράγοντα που επηρεάζει σημαντικά το ενδεχόμενο αποτέλεσμα, επομένως και στην επιλογή των παιχτών που επιθυμούν να στοιχηματίσουν σε έναν αγώνα ή τουρνουά τένις.

 

Οι σημαντικότερες, λοιπόν, κατηγορίες γηπέδων και οι ιδιαιτερότητές τους είναι οι εξής:

Γήπεδο με γρασίδι

Το συγκεκριμένο γήπεδο είναι στρωμένο με γρασίδι και ευνοεί τις υψηλές ταχύτητες. Αυτό σημαίνει πως οι παίχτες που είναι καλύτεροι στο γρήγορο παιχνίδι - ειδικά αυτοί που βασίζονται στο δυνατό σέρβις τους - είναι περισσότερο ευνοημένοι. Λόγω κόστους συντήρησης, τα γήπεδα με γρασίδι είναι πλέον πιο σπάνια από τα υπόλοιπα και τα συναντάμε κυρίως στην Αγγλία (πάρτε για παράδειγμα το Wimbledon και το Queen's).

Χωμάτινο γήπεδο

Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε διάφορους τύπους χωμάτινου γηπέδου, αλλά οι ομοιότητες είναι πολλές μεταξύ τους. Κατά κανόνα, τα χωμάτινα γήπεδα ευνοούν το πιο αργό παιχνίδι (σε σύγκριση με το γρασίδι και το σκληρό γήπεδο) - επομένως, κάποιος που κυριαρχεί στα δύο άλλα δεν είναι απαραίτητο ότι θα κυριαρχήσει και σε αυτό. Γήπεδα όπως αυτό του Roland Garros στη Γαλλία και άλλα στην Ιταλία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία χρησιμοποιούν αυτού του είδους το έδαφος.

Σκληρό γήπεδο

Τα σκληρά γήπεδα αποτελούνται ουσιαστικά από ένα στρώμα ακρυλικού ή άλλου υλικού πάνω σε τσιμέντο. Αυτού του είδους τα γήπεδα θεωρούνται τα πιο γρήγορα μετά από αυτά που είναι στρωμένα με γρασίδι και ευνοούν επίσης τους παίχτες που προτιμούν το γρήγορο παιχνίδι. Τέτοιου είδους γήπεδα συναντάμε στις ΗΠΑ (USTA Billie Jean King National Tennis Center), στην Αυστραλία (Rod Laver και Hisense Arena), αλλά και παντού στον υπόλοιπο κόσμο.

Τουρνουά τένις Wimbledon

Τουρνουά τένις WimbledonΤο αρχαιότερο Major του Grand Slam

To τουρνουά του Wimbledon (Γουίμπλεντον) αποτελεί το τρίτο κατά σειρά τουρνουά του Grand Slam (μετά το Australian Open και το French Open) και διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αγγλία. Αποτελεί το αρχαιότερο τουρνουά τένις, καθώς διεξάγεται από το 1877, αλλά και το Major με το περισσότερο γόητρο.